Warmtenet hoe werkt dat?

Mooie uitleg van Hierverwarmt over warmtenetten.

Hier Verwarmt heeft een mooie site over alles rondom van het aardgas los en ervaringen van bewoners.

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. Warmtenetten verwarmen op hoge- of lage temperatuur.

Wat is een warmtenet?

Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar. Die warmte kan worden gebruikt om water te verwarmen. Dat water, dat een temperatuur heeft die hoog genoeg is om huizen mee te verwarmen, wordt in goed geïsoleerde buizen naar woonwijken of andere gebouwen getransporteerd. Daar wordt de warmte gebruikt voor verwarming en warm water.

Een warmtenet kan gebruikt worden om met die warmte hele straten en wijken aardgasvrij te maken. Warmtenetten kunnen op veel plekken dus een goede oplossing zijn om meerdere woningen van het gas af te halen. Er wordt daarom geschat dat ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten kan worden op een warmtenet.

Duurzaam

In plaats van met een eigen cv-ketel wordt je huis dan verwarmd met warmte die ergens anders vandaan komt. De warmte kan uit verschillende bronnen komen. De ene bron is duurzamer dan de andere. Warmtenetten worden nu vaak nog verwarmd met de warmte van energiecentrales op kolen of gas. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn, moet er uiteindelijk alleen maar warmte uit duurzame bronnen gebruikt worden om het water in warmtenetten op te warmen.

Het is dan belangrijk dat mensen zelf kunnen bepalen waar ze hun duurzame warmte afnemen. Een van de manieren om dit te doen is door open netten te ontwikkelen, waarop meerdere warmtebronnen worden aangesloten. Onderaan deze pagina en op onze kaart vind je een aantal voorbeelden van duurzame warmtenetten.

Koken 

Als je je huis verwarmt met een warmtenet en je niet meer aangesloten bent op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. In Groningen kun je dat doen door samen over te stappen naar Inductie050